Naturens egen tändvätska

Det finns många produkter som säljs i handeln, och som används för att underlätta tändandet av en eld. Men man kan lika gärna använda ett helt naturligt alternativ.

I handeln hittar man briketter, tändvätska, tändpapper, braständare och andra likande produkter, som ska göra det lättare att göra upp en eld. En nackdel med dessa är att de inte sällan innehåller petrokemiska produkter av något slag, som man helst inte vill ska hamna i naturen. Som tur är finns det ett naturligt och miljövänligt alternativ.

Tjärved är ved från tall som är extra rik på kåda. Kådhalten kan vara naturligt hög, eller bero på svampangrepp. Tidigare var det också vanligt att man genom mänsklig påverkan fick tallen att producera mer kåda. Detta gjorde man genom att skala bort det mesta av barken från trädets nedre del. Kådan innehåller lättflyktig terpentin, som är lättantändlig och dessutom stöter bort vatten. Det gör att det är lätt att tända veden även om den är en aning fuktig.

Handgjort tändeBrinnande tjärved

Stickor av tändved kan användas för att tända i en kakelugn eller vedspis, men de kommer allra mest till sin rätt när man ska göra upp eld utomhus, t.ex. när man ska grilla korv efter en skridskotur.

Hittar man en tallstubbe där rötterna och ytveden har murknat, kan man använda den kådrika veden som finns kvar till att tillverka stickor. För att tända en brasa bygger man upp en eld som vanligt, tänder kanske tre stickor och för in dem i den nedre delen av den uppbyggda brasan. Stickorna avger hög värme när de brinner, vilket gör att elden tar fart snabbt.

I Fjärås utanför Kungsbacka finns ett familjeföretag som tillverkar och säljer tjärstickor. Dessa tillverkas av kubbar som torkas, huggs till mindre bitar som får torka ytterligare en tid, och sedan dras stickorna för hand med hovtång. Bakom tillverkningen står far och son, Rune och Carl-Henrik Carlsson, som arbetar i skogen och därför ofta hittar tjärtallar.

Mer om tjärstickor, och andra användningsområden för kådrik ved, finns att läsa på http://www.fetvedensvanner.com/.