En rörlig semester

Skidåkare i rosa jackaVad är viktigast för dig när du åker på semester? Enligt en undersökning som nyligen genomfördes vill många svenskar vara fysiskt aktiva även när de tar ledigt och reser bort. Även om resultaten av undersökningen säkert stämmer så finns det en hake.

66 procent av svenskarna vill vara fysiskt aktiva när de reser på semester. Det är resultatet av en undersökning som nyligen genomfördes av SIFO. En viktig sak att komma ihåg är dock vem som hade beställt undersökningen, och vilken typ av semester det gällde.

Beställare var Skistar, som driver skidanläggningar på flera orter i de svenska fjällen. Det innebär att undersökningen gällde vintersemestrar specifikt. Och varför åker man på semester på vintern? När resmålet är beläget i Europa är det ofta skidåkning som lockar, även om det naturligtvis kan finnas andra lockelser också, både i alperna och i de svenska fjällen.

Aktiv på sommarsemestern

Att vara aktiv på semestern på ett eller annat sätt är naturligtvis bra. Folkhälsomyndigheten rekommenderar minst 30 minuters fysisk aktivitet om dagen. Den som åker till en av Skistars anläggningar kommer säkert att komma upp i den siffran under sin semester, men hur ser det ut resten av tiden? Och hur ser det ut på sommaren?

Sommarsemester är mer förknippad med lata dagar, men även här ses en ny trend. Det blir allt vanligare med olika typer av organiserade träningsresor, som cykelträning på Mallorca eller yogaläger i Thailand. Men man behöver ju faktiskt inte lämna Sverige för att ägna sig åt fysisk aktivitet under ledigheten. Att cykla går ju alldeles utmärkt i Sverige på sommaren, och fler och fler skidorter satsar på att erbjuda olika typer av cykelpaket, framför allt inriktade på mountainbike. En annan klassisk form av fysisk aktivitet är fjällvandring, där det verkligen går att anpassa nivån på aktiviteten efter den egna förmågan. Man kan välja att bära sitt tält under hela vandringen, eller att övernatta i stuga.