Billigare friluftsutrustning

Att det finns ett stort intresse för friluftsliv innebär att det finns mer prylar och kläder för ändamålet än någonsin tidigare i butikerna. Många av dessa är dyra, men det går att spara mycket pengar på att handla smart.

När någonting blir populärt kommer handeln att börja sälja mer prylar som har med detta att göra. Därför är det kanske inte förvånande att man kan hitta friluftsprylar i nästan vilken affär som helst. En annan sak som nog heller inte förvånar är att priserna har gått upp de senaste åren. Går man bara in i första bästa butik, framför allt om det är en butik som är inriktad specifikt på friluftsliv, kan det bli ganska dyrt att köpa på sig vad man behöver för att klara sig några dygn utan el och rinnande vatten. Som tur är kan man komma betydligt billigare undan.

  1. Det första man kan göra är att kolla på begagnatmarknaden. Finns Myrorna, Erikshjälpen eller någon liknande butik där du bor? Börja med att gå dit och leta. Har du tur hittar du ett stormkök, ett par skidor eller en ryggäsck. Ofta finns det gamla ramryggsäckar för en hundralapp eller två. En ramryggsäck har den fördelen att ramen skapar ett mellanrum mellan säcken och bärarens rygg, men äldre modeller har sällan höftbälte, vilket gör det svårt att bära tungt. Det finns dock lösa höftbälten att köpa, som man kan montera på äldre ramsäckar för att få det bästa av två världar.
  2. Hittar du inte vad du söker i butiken kan det finnas på nätet, eller i lokaltidningens säljes-annonser. Förutom Blocket, Tradera och Citiboard finns det idag flera köp och sälj-grupper på Facebook. Gå med både i grupper för friluftsutrustning och i allmänna loppisgrupper inriktade på den ort eller det län där du bor. Tänk på att det du söker kan finnas långt hemifrån, och att du då kan få betala frakt för att få grejerna levererade till dig.
  3. Glöm inte heller bort att det finns kläder som fungerar utmärkt för friluftsliv, men som inte säljs som det. Arbetskläder är ofta billigare än friluftskläder, även när det rör sig om samma sorts kläder, som fleecetröjor eller skaljackor. En nackdel kan vara om kläderna har reflexer eller starka färger, men hållbarheten är ofta mycket bra.

Håll koll på trendernaFamilj i vinterlandskap

Det kan låta som en självmotsägelse, men den som vill ha tag i friluftskläder till bra pris bör hålla lite koll på vad som säljs i trendkänsliga affärer. Det händer nämligen att friluftskläder blir mode. När de sedan slutar att vara mode reas de ut, och då kan man göra bättre fynd än på friluftsbutikernas reor.

Tänk också på att en del märken, som North Face och Fjällräven, har varit på modet länge och därför tagit fram en del kläder som är mer modebetonade, och som inte fungerar så bra utanför asfalterade områden. En ledtråd kan vara att jämföra utbudet mellan en trendig butik och en vanlig friluftsbutik. Om man hittar samma produkt i båda butikerna kan man vara någorlunda säker på att den fungerar ute i naturen.